Private House, West Norwood 2018-12-13T23:33:44+00:00

Project Description

Private House, West Norwood

A 1930s three-bedroomed house in a newly-designated Conservation Area in West Norwood has been extended unsympathetically on a number of occasions over it’s brief history.

Around 110m² of 260m² of the house is unusable due to poor connectivity, and poor construction. For a growing family, the space that is usable is fast becoming inadequate – especially when guests come to stay.

Our solution is to strip away the conservatories, bay windows, garage, sun room, and dormer extensions that blight the original building.

To the rear of the original property will be a single storey extension that will house a larger kitchen and dining room – freeing up the existing reception rooms to be used for homework, study etc.

To the side of the existing property we are proposing a two storey extension that easily identifies itself as a new addition to the existing building. A shadow gap will split apart a master bedroom, living room and guest accommodation from the 1930s original house.

Through discussion with the Local Planning Authorities, the contrastingly modern extension has a palette of materials in keeping with the conservation area, and the massing is set back to ensure the extension is subservient to the rest of the house.

Facts + Figures

Client: Private
Location: West Norwood, London
Construction cost: Undisclosed
Area: 330m²
Programme: On Site