Project Description

House of Wonder, Cambridge

House of Wonder in Cambridge, New Zealand, has been designed as a series of ‘houses’ that are connected through gardens and walkways to create a community-focused village  . Catering for 90 children, aged 0-6, the centre is a warm and welcoming environment that provides children with state-of-the-art facilities, bright open plan classrooms, and spacious outdoor play areas.

Fitting in with its countryside setting, the arrangement of classrooms has been broken down into smaller barn-like forms that are arranged around  natural outdoor playscapes and covered timber walkways. Traditional gabled roof forms are given a modern feel with vertical corrugate and timber cladding, with planting and tall pine trees providing a lush, green backdrop.

A central philosophy for House of Wonder is that the childs environment is the third teacher. A connection to nature and the outdoors is vital, and indoor outdoor flow is seamless with large sliding doors and covered timber canopies that create all weather outdoor play spaces.

The centre also incorporates the Reggio Emilia philosophy in its curriculum, so designated art studios are included to provide a space for smaller groups of children to work on art projects and explore creative play.

Facts + Figures

Client: House of Wonder
Location: Cambridge, New Zealand
Construction cost: To be confirmed
Area: 630m²
Programme: Completed 2020

Media: Featured on Designboom