Campbell’s Bay Early Learning Centre 2019-03-22T19:45:27+00:00

Project Description

Campbell’s Bay Early Learning Centre

Campbell’s Bay Early Learning Centre is a bespoke, aesthetically designed Early Learning Centre, incorporating a historic church in tranquil native bush surroundings, located close to the village centre. The building nestles into its hillside setting, using greenery and embankments to carefully conceal its 32 car parks and 150 child capacity, leaving a light touch on the surrounding residential neighbourhood.

The original site was home to a church built in 1949 which, since 2013, has been closed due to seismic safety issues.  The church has been reinstated back into the community in the form of a centre, while the Early Learning Centre and administration facilities are located in an existing basement and a new addition which blends into the unique hillside site.

It was important throughout the design process that the ecclesiastic character and architectural features of the church remained legible, so that the history of the building and site remained part of the new design. The lower basement level has been screened with earth and planting, for it was felt that the later basement addition detracted from the overall architectural integrity of the original church form.

The overall structure has been upgraded so that it now meets seismic regulations. Through seismic upgrading, many of the heritage features of the church were able to be retained. Where the windows have been made into full height doors on the playground side, a herringbone pattern matching the brickwork has been added to the glass where the original brickwork was to retain the memory of the original, and the removed bricks have been used to create the reception screen.

The successful and sensitive transformation of the heritage church into a childcare and community centre has been achieved through the reinstation of the knave and steeple as the key architectural features of the site. The new addition – housing the childcare centre, is a low curved form which uses greenery and transparency to harmoniously blend the new building with its native bush surroundings. The entire new addition is covered by a green roof, so from the road the site is just as green as the original site. The intention is that the new addition would not compete with the church, but rather remain submissive in contrast to the distinctive character of the church.

The overall design has been well considered in terms of sustainability and providing healthy indoor environments for both children and teachers. Extensive glazing across the new addition means classrooms receive plenty of natural ventilation and daylight. Low VOC, responsibly sourced materials have been used throughout the centre to ensure the centre maintains a high indoor air quality. The site is extensively landscaped, and 50% of stormwater goes to soakage in the roof and playground for watering plants.

Facts + Figures

Client: Campbell’s Bay Early Learning Centre
Location: Campbell’s Bay, New Zealand
Construction cost: tbc
Area: 2571m²
Programme: Completed 2019