Fantails Childcare Early Learning Centre, Silverdale 2017-12-12T05:27:02+00:00

Project Description

Fantails Childcare Early Learning Centre, Silverdale

The site for Fantails Childcare Early Learning Centre is located in a prominent position at the centre of a new subdivision of Auckland.

The client, Fantails Childcare Early Learning Centre, wanted a building that would be a bold architectural statement, clearly standing out from the typical houses and commercial buildings around. The triangular plan and elevation of the building is abstracted from the form of the fantail, a native NZ bird with a striking fanned tail, after which the Childcare is named.

Viewed from the entrance, the striking roof form comes together to look like the fan of the fantail, whilst from each opposite corner, the form takes on a more nautical feel, looking like overlapping sails on a yacht, thereby recalling its location in the ‘city of sails’.

Facts + Figures

Client: Fantails Childcare Early Learning Centre
Location: Silverdale, Auckland, New Zealand
Construction cost: NZ$ 1.5 million; NZ$ 1.71 million including landscaping
Area: 550m²
Programme: Completed 2014